Historiek

2019 | Landjuweel part IV & internationaal succes

De mooie prestatie van onze jongeren op het Landjuweelfestival 2018 kreeg een mooi staartje: ze werden immers geselecteerd voor het International Amateur Theatre Festival in Canada! "LADY mac" stonden als enige Belgische productie tussen andere internationale groepen in de stad Saint John. Op 28 augustus speelden ze er 2 keer hun hedendaagse bewerking van Shakespeare. En ook hun voorstelling van mei 2019, "Dream On", werd geselecteerd voor de longlist van het Landjuweel 2019. Net als "Lo Fat(t)o", dat Bert Leysenkring in september 2018 had gebracht op locatie in een grote loods in Balen. De cast en het team van "Lo Fat(t)o" hadden alles gegeven: uit impro ontstond een uniek stuk waarin komedie en tragedie prachtig hand in hand gingen. En deze inspanning werd beloond: op 3 november stond "Lo Fat(t)o" maar liefst 2 keer geprogrammeerd op het Landjuweel 2019 in Brussel. Voor het eerst stond er met deze productie locatietheater op het programma van het festival. BLK was zeer fier dat ze de spits mocht afbijten!

2018 | Landjuweel part III

Onze MicrooB'ers zorgden een jaar later voor een derde selectie van Bert Leysenkring voor het Landjuweelfestival. Na 2 eerdere nominaties voor de longlist met "Dear Mr. D." en "Niks. Nul. Noppes", slaagden onze jongeren erin om met "LADY mac" door te stoten naar de shortlist. Op 2 november 2018 stonden ze als enige jongerenproductie tussen allemaal volwassenengroepen te schitteren op het prestigieuze festival in C-Mine Genk. Eén ding is zeker: de opvolging binnen Bert Leysenkring is verzekerd!

2017 | De MicrooB steelt de show

Onze jonge acteurs van de MicrooB keerden in mei 2016 na meer dan 7 jaar terug naar ons vertrouwde keldertheatertje en speelden er hun zelfgemaakte productie "Dear Mr. D." Omdat de voorstellingen te laat in het theaterseizoen stonden geprogrammeerd, kon "Dear Mr. D." niet meer genomineerd worden voor het jongerenluik van het Landjuweelfestival 2016. Maar de productie werd wél opgenomen op de longlist van 2017. Een jaar later, in mei 2017, scoorden onze jonge veulens opnieuw met de zelfgemaakte voorstelling "Niks. Nul. Noppes". De jury van het Landjuweel was andermaal onder de indruk. Gevolg: twee nominaties voor de MicrooB op de lijst van de jongerenproducties voor het Landjuweel 2017. Een unicum in Vlaanderen!

2016 | Landjuweel part II

In maart 2016 speelde Bert Leysenkring de productie "Dodo" in de leegstaande kerk van Gerheide. Een huzarenstukje, maar het resultaat mocht er zijn: opnieuw een nominatie voor het Landjuweel. Enkele maanden later volgde de bevestiging dat "Dodo" mocht hernemen op het prestigieuze festival op 30 oktober 2016 in de Stadsschouwburg in Mechelen. Een bevestiging dat uitdagend theater maken loont.

2014 | Landjuweelwaardig

Alle BLK-producties uit het voorbije seizoen werden door een professionele jury bekroond als Landjuweelwaardig. "De luitenant van Inishmore", "Ladies Night" en "Het kouwe kind" kregen een plaats op de longlist van de grootste theaterwedstrijd in dit land. Uiteindelijk stootte "Het kouwe kind" door naar de shortlist en behoorde zo tot de zes beste van Vlaanderen. Deze voorstelling werd dan ook op 28 oktober 2014 hernomen in de Minardschouwburg in Gent en sloot het Landjuweelfestival 2014 af. Een bekroning op 50 jaar theatermaken in Balen.

2013 | BLK blaast 50 kaarsjes uit

Een vijftigjarige viering wilde BLK niet onopgemerkt laten passeren. In januari werden de vele 'Bertjes' in de bloemetjes gezet met een verrassende academische zitting. Dat jaar werden ook vier uiteenlopende producties gespeeld, met als pronkstuk "De Luitenant van Inishmore", locatietheater met een mix van beroeps- en amateuracteurs met vuurspektakel, heftrucks, sidecars, motorvoertuigen en meer dan 100 geweerschoten. Als klap op de vuurpijl werd "Ladies Night" opgevoerd voor meer dan 2500 toeschouwers.

2010 | BLK krijgt de MicrooB te pakken

Het nieuws hing al langer in de lucht, maar in 2010 was het zover: BLK ging van start met een jeugdproductie door én voor jongeren (en zij die jong van geest zijn)! Theateratelier "de MicrooB" werd in 2009 uit de grond gestampt met als doel jongeren de kans te geven om zich in verschillende facetten van de theaterwereld te ontplooien.

2009 | Extra speellocatie VC De Kruierie

Naar aanleiding van enerzijds de decorbeperkingen van het keldertheatertje en de komst van het nieuwe vrijetijdscentrum De Kruierie, werd beslist om de grote zaal van dit centrum als uitvalsbasis te gebruiken voor het stuk "Stilte A.U.B.". Hiermee stond voor het eerst een Balens toneelgezelschap op de planken in De Kruierie! Bert Leysenkring was dan ook zeer vereerd dat ze de spits mocht afbijten!

2008 | Locatietheater

"Heuvels van Blauw" werd één van de meest ambitieuze projecten in de geschiedenis van BLK. De hele cast, setting en techniek verhuisden voor deze productie naar het Recreatiedomein De Keiheuvel, waar alles in open lucht werd opgevoerd. In samenwerking met o.a. Open Doek presteerde de kring het om zelfs met vuureffecten on stage het publiek warm te maken voor dit soort theater.

2003 | Veronica keert tij

Dat Bert Leysenkring geen risico uit te weg gaat, werd duidelijk in 2003. De acteurs stonden voor een nieuwe uitdaging: de beklijvende thriller "Veronica's kamer" door het grote publiek laten smaken. Dit niet-alledaagse stuk viel zodanig in de smaak dat BLK het roer omgooide en in hun aanbod naast de betere komedie ook andere genres begon op te nemen.

1999 - 2003 | Schatten in de kelder

BLK leverde tal van inspanningen om het keldertje van PC Balen om te toveren tot een theaterwaardig zaaltje. Met bioscoopstoeltjes, spotlights en mini-podium werd het zaaltje heropgewaardeerd en wist het menig theaterminnend publiek te charmeren.

1997 | Een dubbele dosis theater

Voor het eerst sinds 1983 speelde de kring terug 2 producties per jaar.

1996 | BLK op eigen benen

Op 3 mei 1996 verschenen de statuten in het Belgisch Staatsblad en mag BLK zich een vzw noemen.

1989 | Onafhankelijk

In 1989 besloot Bert Leysenkring om verder het theaterbeeld van Balen te kleuren, ditmaal als een onafhankelijk en neutraal amateurtoneelgezelschap.

1963 | Davidsfonds zet "Noorderlicht" op groen

Bert Leysenkring bracht als toneelgezelschap van het Davidsfonds Balen haar eerste toneelstuk "Het Noorderlicht" op de planken.